Hotel Kirchenwirt / Kirchenplatz 4. 3295 Lackenhof / Tel.: +43-7480-5050 / Fax: 7480-5051 / E-mail: info@kirchenwirt-lackenhof.com

Hasznos tanácsok

Fogyatékkal Ausztriában

Felhívjuk honfitársaink figyelmet, hogy a kedvezmények kizárólag uniós fogyatékos igazolvány birtokában vehetők igénybe, ezért javasoljuk, hogy az utazás megkezdése előtt győződjenek meg arról, hogy igazolványuk megfelel-e az uniós előírásoknak.

Vakok és gyengén látók számára igénybe vehető kedvezmények

Utazás vasúttal

Az Ausztriában bejelentett lakcímmel nem (nem) rendelkező vakok és gyengén látók teljes árú menetjeggyel, az őket kísérő személyek pedig ingyen utazhatnak. Ingyen utazhatnak továbbá a vakvezető kutyák is.

Amennyiben a vak személy rendelkezik a fogyatékosságát igazoló uniós igazolvánnyal, úgy igénybe veheti az Osztrák Vasúttársaság (ÖBB) ún. "VORTEILScard Blind" utazási kedvezményre jogosító igazolvány formátum speciális szolgáltatását.

Az igazolvány birtokosát Ausztriában 50 %-os utazási kedvezmény igénybe vételére jogosítja. Az igazolvány felhasználható a többi uniós tagországban is, ott az igénybe vehető kedvezmény mértéke 25 %. Az okmányért 18,90 eurót kell fizetni, megvásárolható az osztrák pályaudvarok bármelyik menetjegyet forgalmazó ablakánál. A vásárlás során fel kell mutatni az uniós igazolványt, majd ki kell tölteni egy nyomtatványt, mellékelve hozzá egy igazolvány képet. A helyszínen kiállított fényképes igazolvány egy évig érvényes.

Fentiekről további részletes információk olvashatók az alábbi internetes oldalon.

Utazás tömegközlekedési eszközökkel

A bécsi tömegközlekedési vállalat (Wiener Linien) tájékoztatása szerint sajnálatos módon semmilyen kedvezmény nem illeti meg az Ausztriában bejelentett lakcímmel nem rendelkező vak vagy a gyengén látó személyeket. Ők és kísérőik teljes árú menetjeggyel utazhatnak, kedvezményt csupán a vakvezető kutyák kapnak, ők fele áron utazhatnak.

Mozgássérültekre vonatkozó kedvezmények

Utazás vasúttal

Uniós mozgássérült igazolvánnyal rendelkező, 70 %-nál súlyosabb fogyatékkal élő állampolgáraink igénybe vehetik az Osztrák Vasúttársaság (ÖBB) "VORTELScard Spezial" néven forgalomba hozott igazolványát, melynek birtokában kedvezményes árú vonatjegyet vásárolhatnak Ausztriában. Az igazolvány az osztrák pályaudvarok menetjegyet forgalmazó ablakainál vásárolható meg, ára 19,90 EUR és egy évig érvényes. Az uniós igazolvány felmutatása után ki kell tölteni egy nyomtatványt és mellékelni kell egy igazolvány képet.

Az igazolvánnyal kapcsolatosan további részletes információk olvashatók alábbi internetes oldalon.

Parkolás gépjárművel közterületen

Mozgássérült állampolgáraink Ausztriában a nyilvános és ún. "rövid parkolási zónákat" ingyenesen vehetik igénybe. A számukra fenntartott parkoló helyet tolókocsi szimbólummal ellátott tábla jelzi. Fontos, hogy uniós jelzéssel ellátott mozgássérült igazolványukat minden esetben jól látható helyen helyezzék el gépjárművük szélvédője mögött.

Fontos tudnivalók mozgássérültek számára:

A tolókocsival jelzett táblánál minden esetben meg kell győződni arról, hogy a kijelölt parkolóhely nincs-e egy bizonyos rendszámú, a táblán vagy felfestve jelzett gépjármű számára fenntartva. A parkolóhelyek rendeltetésszerű használatát folyamatosan ellenőrzik és az idegen gépjárművet elszállítatják tekintet nélkül arra, hogy az ott parkoló idegen gépjármű esetleg szintén mozgássérült tulajdona. Elszállíttatás esetén 199 EUR szabálysértési bírság megfizetése ellenében lehet a járművet kiváltani.

Megállni tilos vagy parkolni tilos területen nem szabad parkolni, de meg lehet állni annyi időre, amennyit a ki- vagy beszállás szükségessé tesz. Korlátlan ideig szabad parkolni olyan parkolóban is, ahol a parkolás időtartama korlátozott.

Sétáló utcában árut szállító járművekre vonatkozó parkolási rend szerint lehet megállni.

A www.wien.gv.at/verkehr/parken/behindertenparkplaetze internetes oldalon megtalálhatók azok a parkolóhelyek, amelyeket a város a mozgássérültek számára létesített.

A www.oear.or.at/service/mobilitat-und-verkehr/parkplatze internetes oldalon pedig az uniós tagországokra vonatkozóan lehet tájékozódni az ott érvényben lévő szabályokról.

További információk a 00-800-67-8910-11 ingyenes Europa Direct telefonszámon kérhetők.

További hasznos linkek

Hasznos, német nyelvű információk olvashatók a www.arboe.at/170.html internetes oldalon. Felhívjuk a figyelmet, hogy ez az internetes oldal tartalmazza azt a süketnémák számára rendszeresített segélykérő fax-nyomtatvány is, mellyel SMS formájában tudnak az érintettek segítséget kérni.

Magyar nyelven általános információk olvashatók még a témában a sozialinfo.wien.gv.at internetes oldalon.